17 september 2011

Tijdens de algemene ledenvergadering van 27 mei 2011 heeft Genootschap Flevo afscheid genomen van twee bestuursleden: de heren ir. Pieter Loos en ing. Wiert P. Omta. Enkele gegevens over hun inzet voor de vereniging worden hieronder gememoreerd. Beide oud-bestuursleden krijgen als blijvend aandenken aan hun bestuurslidmaatschap dit najaar een kleine plastiek overhandigd: de ‘Trippenloper’, een beeldje gemaakt door Jan Derksen te Varsseveld.

Pieter Loos, thans 72 jaar oud, is een VVD-politicus die op velerlei manieren verbonden is met de ontwikkeling van het IJsselmeergebied. Na een opleiding cultuurtechniek aanvaardde hij in 1965 een functie bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Daar zette hij zich aanvankelijk vooral in voor de inpassing van de recretatie in de landinrichting. Later was hij betrokken bij de opbouw van Almere Stad en de voorbereiding van de provinciewording van Flevoland. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was hij politiek actief in achtereenvolgens Zwolle en Lelystad. Hij was lid van de eerste Provinciale Staten van Flevoland, werd snel gedeputeerde en bleef dat tot het einde van de twintigste eeuw. In de jaren 1999-2001 was hij waarnemend burgemeester van Brederwiede.

P. Loos
Pieter Loos en zijn ‘Trippenloper’, 27 oktober 2011 (foto W. Massink).

In de ledenvergadering van 1995 werd Loos benoemd tot bestuurslid van Genootschap Flevo. Hij volgde toen Evert Vermeer op en werd officieus beschouwd als de vertegenwoordiger van het Flevolandse provinciale bestuur in het genootschap. Hij werd herkozen in 1998, 2001, 2004 en 2007. Zo’n lange staat van dienst voor het genootschap was mogelijk omdat de zittingstermijn van een voorzitter – die funtie vervulde hij sinds 11 juni 1999 – tot voor kort geen maximum kende. Na het overlijden van Egbert ter Haar in 2007, jarenlang secretaris van Genootschap Flevo, nam hij samen met penningmeester Fred van Kuik de organisatie van de jaarlijkse excursie op zich, een activiteit waar hij zich graag voor inspande. Gedurende zijn voorzitterschap werden de statuten van het genootschap gemoderniseerd, zij het dat de aanloop daartoe erg lang was. Die modernisering ging vergezeld van het ontwikkelen van meer activiteiten voor de leden en het in ere herstellen van de eigen periodieke symposia over actuele thema’s voor een breed geïnteresseerd publiek. Hij zag er nauwlettend op toe dat mensen met uiteenlopende meningen over de toekomst van het IJsselmeergebied zich allen thuis voelden bij Genootschap Flevo. Voor hem was de vereniging een ontmoetingplaats waar informatie kon worden ingewonnen en over actuele zaken gediscussieerd. Hij koesterde het feit dat het genootschap een reünieomgeving bood voor mensen die in het meer en minder recente verleden daadwerkelijk een steentje hadden bijgedragen aan de ruimtelijke en sociale opbouw van de IJsselmeerpolders. Heaas heeft Pieter Loos door persoonlijke omstandigheden na de ledenvergadering/excursie 2010 geen actieve rol meer gespeeld in het bestuur van Genootschap Flevo. Tot aan zijn formele afscheid zijn de voorzitterstaken waargenomen door plaatsvervangend voorzitter ir. Wubbo de Raad.

W. Omta
Wiert Omta en zijn ‘Trippenloper’, 14 september 2011 (foto A. Greiner).

Wiert Omta is een CDA-politicus die lange tijd een eigen akkerbouwbedrijf runde bij Ens. Van 1982-1986 was hij raadslid in de gemeente Noordoostpolder, aansluitend acht jaar wethouder, waarvan vier jaar tevens loco-burgemeester. In 1994 werd hij burgemeester van de Wieringermeer. Sinds oktober 2000 is Wiert Omta burgemeester van Ermelo, een ambt dat hij in het najaar van 2011 neerlegt vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd.

In de ledenvergadering van 1995 werd hij benoemd tot bestuurslid van Genootschap Flevo. Hij was de representant van het noordewestelijke deel van het werkgebied van het genootschap en mocht in 1998 rekenen op een herbenoeming. In 2001 werd Wiert wederom herkozen als bestuurslid, maar nu op eigen verzoek als vertegenwoordiger van het zuidoostelijk deel van de IJsselmeerregio. Op 23 mei 2003 trad hij in Ermelo als gastheer op voor de ledenvergadering/excursie van het genootschap. Inhoudelijk stond die bijeenkomst in het teken van de ruimtelijke, recreatieve en natuurlijke ontwikkeling van de Flevolandse randmeren. Met herverkiezingen in 2004 en 2007 bereikte Wiert Omta de maximale zittingsduur van bestuursleden ruimschoots. Toch is het nog verheugend dat hij zich na het formele afscheid van het bestuur nog wil blijven inzetten voor de voorbereiding van het genootschapsjubileum in 2013.