30 september 2012

Genootschap Flevo ging op vrijdag 21 september jl. op bezoek bij de Potato Business School in Emmeloord. Deze onderwijsvoorziening, die enkele jaren geleden gerealiseerd is door de aardappelindustrie in de Noordoostpolder (met een startsubsidie van de provincie Flevoland), is bijzonder succesvol gebleken in het overdragen van kennis aan een alsmaar groeiende internationale groep belangstellenden. Omdat de Potato Business School bij een breed publiek nog grotendeels onbekend is, heeft Genootschap Flevo zich laten uitnodigen voor een kennismakingsmiddag. Een kleine veertig belangstellenden, leden en niet-leden, waren te gast bij de firma Tolsma Storage Technology in Emmeloord en kreeg een aantal interessante lezingen voorgeschoteld.

Na het welkomstwoord van Andries Greiner, voorzitter van Genootschap Flevoland, sprak Harry Goos, directeur/mede-eigenaar van Tolsma Storage Technology. Deze gaf een overzicht van de geschiedenis van zijn bedrijf en van het ontstaan van de Potato Business School. Hij benadrukte dat de cursusweken die deze onderwijsvoorziening twee maal per jaar organiseert een mix van theorie en praktijk zijn. Deze aanpak, waarbij ook verschillende bedrijven worden bezocht, is bijzonder effectief gebleken. De cursussen worden tot nu toe uitsluitend in het Engels gegeven, maar in de toekomst wordt er ook gedacht aan lessen in het Frans en Russisch.

Jaap Haak, technisch coördinator keuringen van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst, vergastte zijn gehoor op een lesje ‘Aardappelkunde’. De geschiedenis van de aardappel, de soorten en veredeling, het productieproces, het gebruik van geautomatiseerde systemen om de productie te ondersteunen en de aardappelverwerking waren enkele van de thema’s die de revue passeerden. Jaap Haak noemde de aardappel een zeer belangrijk voedingsgewas van de toekomst, omdat de aardappel weinig water vraagt en toch veel voeding kan opleveren. Daarnaast bracht hij naar voren dat het belangrijk is om aardappeltelers elders in de wereld ervan te doordringen dat kwaliteit in het veld gemaakt moet worden en dat laboratoriumtechnieken de productie slechts kunnen ondersteunen.

Na een korte pauze, nam Harry Goos weer het woord. Hij benadrukte het belang van goede aardappelbewaring. Terwijl in Nederland slechts 8% van de opgeslagen aardappelen verloren gaat, loopt dit percentage in het buitenland soms op tot 50%. Het niet onderkennen van het feit dat het grootste deel van een aardappel uit water bestaat, te grote temperatuursverschillen in de bewaarplaats en het niet of zeer gebrekkig intern ventileren moeten als de grootste boosdoeners voor het verlies aan opgeslagen aardappelen worden aangemerkt.

Peter Ton, algemeen directeur van Stet, handelshuis in pootaardappelen, sprak daarna over de economische betekenis van de aardappelsector in Flevoland. Hij wees erop dat de aardappel moet worden beschouwd als een tussenproduct tussen verse groente en granen. Nederland is een van de grootste pootaardappelexporteurs ter wereld. Er zijn nog groeimogelijkheden in met name Afrika. De productie van consumptieaardappels laat in ons land een gestage groei zien, maar het meest spectaculair is toch wel de afzettoename van aardappelproducten. Flevoland is voor de Nederlandse aardappelindustrie van groot belang, ook al omdat de biologische landbouw hier aan belangrijk aandeel in de productie heeft. De waarde van de aardappelsector moet volgens Peter Ton niet alleen worden afgelezen uit de opbrengsten van de producenten, maar ook uit de omzet van de nevenbedrijven en van de transporteurs.

Na een korte vragenronde dankte Andries Greiner de sprekers en overhandigde hen een boek over landbouwkundig onderzoek in Flevoland. Aan de gastheer werd een mooie foto van Mona Alikhah overhandigd. Deze Iraanse fotografe had een vrouwelijk model voorzien van een aardappelsieraad en haar kunstzinnig in beeld gebracht. Harry Goos nodigde vervolgens de aanwezigen uit om een hapje en een drankje te nuttigen. Belangstellenden konden ook nog deelnemen aan een rondleiding door zijn bedrijf.

Het bezoek aan de Potato Business School was voor Genootschap Flevo een opmaat voor de ‘Week van de Smaak’ (29 september – 7 oktober 2012), die dit jaar in het teken van de aardappel staat.