7 juli 2013

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Genootschap Flevo heeft Nieuw Land Erfgoedcentrum, Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad in zijn Schatkamer de tentoonstelling ‘Standpunt.FL – Discussies over het IJsselmeergebied’ ingericht. Uitgangspunt van deze museale presentatie is het jubileumboek dat Nieuw Land over de lotgevallen van het genootschap heeft samengesteld.

Ofschoon in het eerste deel van de expositie facetten van de verenigingsgeschiedenis aan bod komen, staan een zevental onderwerpen waarmee Genootschap Flevo zich in de afgelopen driekwart eeuw heeft beziggehouden centraal. Ze worden gepresenteerd als stellingen waarbij de bezoeker kan kiezen of hij zich als voor- of als tegenstander wil opstellen. De thema’s zijn:
– Markerwaard, het maken waard?
– Experimenten in het Markermeer/IJmeer?
– Landbouw en natuur gaan samen
– Nieuwe randemeren zijn nodig
– Ruimte voor verandering is ideaal
– Flevoland heeft een eigen identiteit
– Selectie van bewoners moet

De tentoonstelling is nagenoeg geheel samengesteld met stukken die afkomstig zijn uit de collecties van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Tot die collecties behoort het archief van Genootschap Flevo 1938-2007. Uit het secretariaatsarchief van het genootschap zijn voor de expositie enkele documenten in bruikleen gegeven.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 januari 2014. Voor openingstijden raadpleeg: www.nieuwlanderfgoed.nl.