15 januari 2013

 

Genootschap Flevo herdenkt in 2013 dat de vereniging 75 jaar geleden werd opgericht. Het jubileum wordt met een aantal bijzondere activiteiten gevierd. Ze zijn de afgelopen twee jaar door een speciale commissie voorbereid.

 

Het jubileumjaar wordt op donderdag 28 februari geopend met het symposium ‘Dynamiek in en rond het Markermeer-IJmeer‘. Aan deze conferentie, die plaatsvindt in het Stadhuis van Almere, zullen een aantal interessante sprekers met uiteenlopende achtergronden een bijdrage leveren. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden waarin een boeiend en actueel overzicht wordt geboden van ontwikkelingen die in de nabije of verdere toekomst belangrijk zijn voor het zuidwestelijke deel van het IJsselmeergebied.

 

De jaarvergadering en jaarlijkse excursie vinden plaats op vrijdag 17 mei en krijgen een feestelijk tintje. De excursie zal ons naar Hoorn voeren, alwaar het gemeentebestuur het genootschap zal ontvangen. Uiteraard zal er ook gelegenheid zijn om het roemrijke verleden van de oude Zuiderzeestad nader te verkennen.

 

Op vrijdag 14 juni vindt de officiële jubileumbijeenkomst plaats. Op verschillende locaties in Lelystad zal op verschillende manieren worden stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van onze vereniging. In elk geval zal er een jubileumboek worden gepresenteerd en een daarop gebaseerde tentoonstelling worden geopend. De relaties van Genootschap Flevo worden ook voor de feestelijke bijeenkomst uitgenodigd, maar het diner ’s avonds blijft voorbehouden aan de leden en hun partners.

 

In het najaar, op donderdag 17 oktober, wordt er nog een middagsymposium georganiseerd rond het thema ‘Jong zijn in Flevoland’. Daarin zullen vragen aan de orde komen als: wat betekent het om jong te zijn in de twaalfde provincie, welke ontplooiingsmogelijkheden hebben jongeren en welke binding is er met het nieuwe land?

 

In 2013 ontvangen de leden van Genootschap Flevo ook invitaties voor een aantal interessante evenementen die door andere organisaties of instellingen worden georganiseerd. In elk geval kan er worden gerekend op een uitnodiging voor de jaarlijkse Cornelis Lelylezing, die meestal in de herfst plaatsvindt.