15 juli 2018

 

In 2018 wordt in het IJsselmeergebied met tal van activiteiten het feit herdacht dat honderd jaar geleden de Zuiderzeewet werd afgekondigd. In die evenementen staan niet alleen de totstandkoming van die wet centraal, maar ook de uitvoering ervan – bekend onder de naam Zuiderzeeproject – en de toekomstige ontwikkelingen inzake de Afsluitdijk, de IJsselmeerpolders, het IJsselmeer en het Markermeer. Ook Genootschap Flevo, in 1938 opgericht om wetenschappelijk onderzoek in het nieuw gewonnen land te ondersteunen, maar thans vooral een platform voor debat over actuele vraagstukken, draagt met zijn jaarprogramma bij aan de ‘viering’ van het eeuwfeest van de Zuiderzeewet.

Met een twaalfdelige reeks artikelen op deze website worden uiteenlopende aspecten van het Zuiderzeeproject in de schijnwerpers geplaatst. Daarmee onderstreept Genootschap Flevo dat de leden kennisdeling en kritische beschouwing hoog in het vaandel hebben staan. De bijdragen, die iedere maand rond de vijftiende gepubliceerd zullen worden, zijn geschreven door André Geurts, secretaris van Genootschap Flevo, historicus van professie en conservator bij Batavialand in Lelystad.

Eibert den Herder: Het te late protest

De juli-bijdrage schenkt aandacht aan het verzet van de Harderwijkse vishandelaar en fabrikant Eibert den Herder tegen het Zuiderzeeproject. Hij kreeg omstreeks 1930 in de vissersplaatsen rond de Zuiderzee en in de pers veel gehoor voor zijn protest. Zoden aan de dijk zette dat echter niet, omdat de regering in 1925 had besloten de afsluiting en gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee met kracht voort te zetten. Klik hier indien u het artikel wilt lezen.

Het juli-artikel, alsmede de eerdere maandbijdragen van de artikelenreeks, kunt u ook lezen onder de kop ‘Publicaties’ van deze website. Klik dan op het pdf-icoontje achter de documentnaam ‘Artikelen 100 jaar Zuiderzeewet’.